FANDOM


Irena Jurglewiczowa

Irena Jurgielewiczowa, valójában Irena Jurgielewicz z domu Drozdowicz, 1903. január 13-án született a Wieluń közelében fekvő Działoszynban, és 2003. május 24-én hunyt el Varsóban, regényíró, pedagógus, számos gyerek- és ifjúsági könyv szerzője. Mieczysław Jurgielewicz grafikus-festő felesége. A Varsói Egyetemen végzett lengyel szakon, de pedagógiát is tanult, 1928-ban védte meg Stefan Żeromski regényeiről írt doktori értekezését. 1933-ban debütált - esszéistaként - a Wiedza i Życie hasábjain. A második világháború alatt részt vett a titkos egyetemi oktatásban, a Honi Hadsereg katonája volt, a varsói felkelést követően hadifogságba került, ahonnan 1946-ban tért vissza Lengyelországba. 1947 és 1950 között a Varsói Egyetem oktatója, majd a varsói Teatr Nowy irodalmi vezetője. Kezdetben főleg a legkisebbek számára írta műveit, de a legnagyobb sikert kamaszoknak szóló pszichológiai regényeivel, különösen a Ten obcy révén érte el. A Mosolyrend egyik kitüntetettje.

Magyarul megjelent művei:

  • Minden másképpen van. Sebők Éva ford. Budapest: Móra, 1975. (Csíkos-könyvek sorozatban)
  • A boldog pillangó. Sebők Éva ford. Budapest: Móra, 1963.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.